Nieuwjaar voornemens

(english readers, check bottom paragraph)

Als een van mijn vele goede nieuwjaar voornemens ga ik in 2009 eens werk maken van een mooi portfolio boek. Waarschijnlijk maak ik er eentje bij asukabook. Ik wil daarbij geen collages maken maar telkens een foto op een wit blad, zodat de foto mooi kan ademen. Ik ben er wel nog niet uit of ik daarbij custom borders ga gebruiken of niet. Sommige vierkante crops lenen zich goed voor dit soort borders, andere dan weer niet. Het mag ook geen kakafonie worden en het draait tenslotte om de foto, niet de border.
Wat doen jullie, en hoe automatiseer je dit soort dingen eventueel?

Alvast een experimentje, deze foto werd genomen vanuit de skytrain op Chicago International Airport.

View On White

Je hebt het misschien gemerkt … t’is ineens int nederlands te doen. Een andere knoop die ik wil doorhakken: bloggen in 2talen of nederlands, of door blijven doen int engels. Ik denk alleen dat ik me niet altijd even goed kan uitdrukken in mijn eigen moedertaal … and I can’t use the english jokes…

And for the international readers, you might have noticed that this article was written in some strange foreign (non english) language. I’m thinking about blogging in dutch, or maybe both. Let your voice be heard cause I’m not sure how many english readers I have.

12 thoughts on “Nieuwjaar voornemens

 1. gekiekt says:

  Ik ben momenteel ook bezig met een soort portfolio boek maar enkel van mijn ‘experimentele’ foto’s en ik maak daarbij verschillende hoofdstukken (hoofdstuk ttv, hoofdstuk polaroid,…). Misschien dat je op die manier een kakafonie kan vermijden.
  Die randen rond je foto’s vind ik vaak mooi, de rand bij deze foto vind ik er wel een beetje over. De foto is nochtans prachtig.

 2. tomleuntjensphotography says:

  thx steven. ik ben op zoek naar een soort van pensil brush rand op mijn fotos. eerder voor portret, wedding stuff. vandaag ben ik tevreden over deze border, als dat overmogen nog zo is hou ik hem … misschien idd iets minder op deze foto.

 3. Eigenwys says:

  You should write in the language which makes you feel comfortable the day you are writing. En wat de rand betreft: strakke foto’s (zoals deze hier) vragen eerder om een strakke rand, bij speelse foto’s mag er wel al eens iets speelser maar hou ‘stijlvol’ en ‘tijdloos’ in het achterhoofd. Alvast een gelukkig nieuwjaar!

 4. fbaert says:

  Mja – Nederlands, Engels als de content maar goe is – and it is. Dus het maakt nie veel uit denk ik, voor wat betreft het kadertje, ik kan het wel smaken.

 5. ysabje says:

  ik had bij deze foto ook voor een strakke kader gegaan. Maar het hoofdstukidee van steven vind ik wel goed. Ik zou sowieso nooit teveel verschillende kaders door elkaar gebruiken en proberen om zoveel mogelijk dezelfde lijn te volgen. Een kader moet iets omlijsten, vind ik, iets begrenzen en ook wat benadrukken. Een kader moet zich naar binnen keren, naar de foto toe. Een té enthousiast kader richt zich naar buiten. Naar zichzelf, weg van de foto in ieder geval. Dat is volgens mij te vermijden. Maar niet gemakkelijk nee… Succes ermee!

 6. tdn says:

  ik blogde eerst ook in het Engels, maar aangezien de meeste comments er in het Nederlands kwamen, ben ik ook maar overgeschakeld.

  Ik denk ook dat het niet zó veel uitmaakt, ik zou gewoon doen waar jij je het best bij voelt 🙂

  In ieder geval een gelukkig nieuwjaar and a happy newyear to you! 😉

 7. Frederik says:

  Ik zou mij eigenlijk ook eens een portfolio boek moeten laten samenstellen. Of beter gezegd mij eens een weekend voor mijn computer zetten en mijn portfolio samenstellen

 8. Serge says:

  Je kan steeds NL en EN naast elkaar gebruiken, als aparte database of via een WordPress-plugin. Engels geeft je blog wel een meer internationaler karakter.

  Wat het boek betreft: ik heb enkele weken geleden een boek bij Asukabook besteld, heel simpele layout, één foto per pagina en (meestal) paginavullend omdat ik dat wel mooi vind. Bij een volgend boek ga ik ook eens spelen met de idee van hoofdstukken (zoals Steven aanhaalt) en witte randen rond de foto. Ik maak een Asukabook manueel in Photoshop, ik heb geen idee of er hiervoor automatische plugins bestaan.

 9. nimsa says:

  Asuka is voor zover ik weet helemaal manueel samen te stellen. Ik droom echter van een plugin.
  Over de randen en de kakafonie heb ik net een nuttig boek gelezen dat me vertelde dat je nét voordat het saai dreigt te worden van layout moet veranderen. Ik wissel in mijn fotoboeken geregeld van layout maar hou wel een stijl aan.

 10. Pingback: Travel album « Tom Leuntjens Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.